Bag Skolen for Fremtidens Helte står Center for Digital Dannelse, Medierådet for Børn og Unge og Biblo, som er folkebibliotekernes landsdækkende digitale univers til børn. Projektet er udviklet i samarbejde bibliotekarer fra Silkeborg, Roskilde og København med særlig erfaring med forløb til skoleelever. Projektet er målrettet elever på 4.-6. klassetrin og bliver udbudt i samarbejde med landets folkebiblioteker.
Om projektet
Skolen for Fremtidens Helte lanceres som en kampagne i foråret 2019, der består af et online-værktøj med tilhørende materialer og øvelser, webinar for bibliotekarer og workshops på det lokale bibliotek målrettet lokale skoleklasser. Onlineværktøjet og de tilhørende materialer forbliver tilgængelige og kan således både besøges af nye klasser og genbesøges af klasser, der allerede er i gang på Skolen for Fremtidens Helte. Der er desuden ekstra øvelser at hente online, således at klasserne kan arbejde videre sammen og dermed forankre og udbygge deres viden.
Workshopforløbet i Skolen for Fremtidens Helte styrker elevernes digitale modenhed og giver dem bl.a. viden om, hvordan man i digitale medier identificerer afsenders hensigt, hvem der er kilden, afsenders troværdighed, viden om søgeværktøjer, søgeord og brug af filtre på fx Google. Med dette forløb kan bibliotekerne således tilbyde et workshopforløb, som er udarbejdet til netop denne målgruppe og samtidig tilpasset bibliotekernes og skolernes ressourcer. Centralt i forløbet er et online værktøj, der vil kunne bruges både før, under og efter forløbene på bibliotekerne.
Om materialet
Skolen for Fremtidens Helte inkluderer konkrete undervisningsmaterialer, onlineværktøj, webinar for bibliotekarer og workshop på det lokale bibliotek i samarbejde med skoleklasser. Onlineværktøjet og de tilhørende materialer forbliver tilgængelige, og kan således både besøges af nye klasser og genbesøges af klasser, der allerede er i gang på Skolen for Fremtidens Helte. Der er desuden ekstra missioner at hente online, således at klasserne kan arbejde videre sammen og dermed forankre og udbygge deres viden.
Mål for elever på mellemtrinnet
Besidder redskaberne til at forholde sig kreativt, kritisk og reflekteret til de digitale medier
Kender til og kan anvende konkrete metoder til at finde og anvende korrekte og relevante informationer
Oplever et fællesskab i klassen omkring det at mestre digitale færdigheder og kompetencer
Oplever, at digitale skills gør det både nemmere, tryggere og sjovere at være i og bruge den digitale verdens muligheder
Mål for fagpersonalet
Bibliotekarer: Opnår øget kompetenceniveau ift. digital dannelse og føler sig klædt på til at imødekomme skolernes efterspørgsel på forløb om digital dannelse
Skolelærere: Opnår øget indsigt i feltet digital dannelse og har kendskab til og kan anvende konkretet værktøjer til at formidle og arbejde med feltet i klassen og hele tiden udbygge elevernes kompetenceniveau
Medierådet er udpeget af kulturministeren til at oplyse og rådgive om børn og unges digitale dannelse, herunder om børn og unges digitale tryghed, trivsel og rettigheder. Dette sker bl.a. gennem udvikling og formidling af viden og materialer.
Center for Digital Dannelse afholder årligt mere end 250 workshops, der fremmer refleksion over digitale medier, og står bag ”Det Digitale Kompetencehjul”, som pt. har 20.000+ brugere, og som Skolen for Fremtidens Helte bygger videre på.
Biblo har stor erfaring med landsdækkende kampagner via biblioteker, bl.a. er Biblo fast partner på Forskningens Døgns Skoleprogram og har udviklet forløb til tusindvis af skolebørn over hele landet.
Biblioteksnetværket sikrer et stort potentiale for udbredelse, og projektet drager fordel af det lokale samarbejde mellem skoler og biblioteker ifm. Åben Skole. Udvalgte biblioteker og skoler indgår i en pilottest allerede i efteråret 2018 og inddrages derved i udviklingen af forløbet.
Choose one of the two methods to log in
Google will verify the ownership of your email (and nothing else). Recommended.
Having trouble? You need to enable cookies from this site and from https://accounts.google.com. Or you could try using an other browser.
OR
Have a login key sent to your email.